Professorens Plantage
Har du lyst til en gåtur, hvor du både kan opleve skov, strand og hav? Så er Professorens Plantage et oplagt sted
Professorens Plantage er en ung plantage fra 1940’erne. De sandede jorder giver en lysåben skov med bølget bunke, græsser og rester af hede vegetation i bunden. Ud mod havet er skoven og klitterne formet af samspillet mellem kysten, salt, og vindpåvirkning. Der findes en fast bestand af rådyr i skoven samt egern, ræv, grævling, mår og brud. Derudover er der en lille bestand af agerhøns i skoven og på hede arealerne og mange stålorme, markfirben, skovfirben og hugorme.
Stranden og havet ud for Professorens Plantage er fulde af liv. De lavvandede områder og bassinerne mellem revlerne er levested for en lang række smådyr, som børsteorm, muslinger og rejer, fugle og fiskearter. Smådyrene og fiskeynglen lokker større fisk som skrubber, pighvar, tunger og havørred ind på det lave vand. De mange fiskearter giver et godt kystfiskeri efter især skrubbere, pighvar og havørred. Fiskeriet er let tilgængeligt fra stranden, da fiskene går helt tæt på land, og kan praktiseres af både nybegyndere og øvede.
Fiskeriet er bedst om foråret og efteråret. Fiskeri efter fladfisk er en af de mest familievenlige og afslappende aktiviteter på stranden. En billig stang med hjul, fladfiskeforfang, og nogle sand- eller børsteorm, er nok til at få en både sjov dag ved stranden. Naturlig agn er nummer et til skrubber. Det bedste er sandorm eller børsteorm, men skrubben kan også fanges på blåmuslinger, rejer, snegle e.l.
Ud over skrubber, byder fiskeriet også på pighvar. Pighvarren søger ind mod lavere vand i løbet af foråret og elsker sandbund som ud for Professorens Plantage. Det er oftest fisk mellem 0,5 og 1,5 kilo der fanges, men fisk på 2 til 3 kg fanges jævnligt. I aftentimerne og om natten trækker pighvarren tættere ind mod kysten for at æde. Naturlig agn er nummer et til pighvar – især i grumset vand som det tit er her. Pighvarrene kan fanges på tobis, sildestykker, hornfiskestykker, rejer, børsteorm eller underside af fladfisk. Ud over skrubber og pighvar er der også mulighed for havørred, tunge, fjæsing, hornfisk og sild.
Professorens Plantagens oprindelige navn er Solsbæk Plantage. Plantagen blev plantet 1940’erne af den tidligere ejer og tyske professor Walter Engel (f. 1879 – d. 1974). Walter Engel var en fast sommergæst i Sæby, hvor han forelskede sig i de store åbne klitområder syd for byen, og opkøbte store arealer i 1940’erne og plantede dem til med fyr og gran. Med tiden groede det hele op til en plantage, der dengang fik navnet Solsbæk Plantage. Efter Walther Engels død i 1974 er skoven i folkemunde blevet omtalt som Professorens Plantage. Engel solgte plantagen til Dronninglund Storskov i 1958.
I 1969 købte Sæby Købstadskommune Professorens Plantage. Det var en af de største rekreative investeringer i forbindelse med oprettelsen af Sæby Storkommune. Der var store planer for området – en slags naturpark med ferieby, motel, cafeteria og rastepladser, parkeringspladser, kiosker m.m. og området skulle åbnes for offentligheden. Hvad der blev af de store planer om ferieby, motel, cafeteria, caravanpark og lignende vides ikke. Men i dag ligger Professorens Plantage hen som et unikt rekreativt område i den sydlige ende af Sæby, nord for sommerhusområdet Nørklit.
Der er gode faciliteter i skoven. Det er bedst at holde ved den sydlige parkeringsplads. Her er der toiletfaciliteter, og her udgår stien også fra, som er 3 kilometer lang og fører gennem hele plantagen. Den er belagt med stigrus og i god stand året rundt. Cirka halvvejs på turen kommer man forbi DCH’s klubhus. Her er der lavet aftale om, at deres overdækkede terrasse gerne må bruges som madpakkehus. Der findes forskelligt naturfitness og hundeagilityredskaber på vandreruten. Tæt ved den sydlige parkeringsplads finder du også skovens shelterplads. Shelteren ligger ca. 100 meter nordøst for parkeringspladsen. Der er skilte og sti, så det er nemt at finde fra parkeringspladsen. Der er vand til de overnattende ved toiletbygningen på parkeringspladsen.