Katsig Bakker
Kom på besøg i det kuperede hede- og skovlandskab i grænselandet mellem Frederikshavn og Hjørring Kommune.
Katsig Bæk udspringer fra Jomfrubjerget og løber ned gennem bakkerne, hvor den danner skel mellem Hjørring og Frederikshavn Kommune. Skovens og bakkernes historie deles af Katsigvej. På den vestlige side ligger de fredede bakker og bøgeskov og øst for ligger Helligbakkerne.
Naturen i Katsig Bakker
I Katsig bakker lever et rigt dyre- og planteliv. Der findes både dådyr og kronvildt, og i skoven yngler både ræv og grævling.
Et andet kendetegn for Katsig Bakker er de flerstammede bøgetræer også kaldet rølbøge. Rølbøgene er et produkt af fortidens drift, hvor egnens bønder har fældet træerne til byggematerialer, brænde eller hegnsmaterialer. Herefter er bøgene skudt på ny fra stødet (stubben), og græssende husdyr, vinden og yderligere beskæring har skabt de flerstammede bøge. Lignende bøgerøller ses i andre skovområder med samme historiske baggrund såsom Tolne Skov, Hammer Bakker, Dronninglund Storskov og Rold Skov. Rølbøgene er ikke fredede og må gerne udtyndes, men der værnes meget om dem i dag.
Brandbjerg og bakken, ved parkeringspladsen på Katsigvej, er bevokset med lynghede og enebær. De udgør et par spændende og afvekslende områder for besøgende, som interesserer sig for insekter og krybdyr, da der her er varme og tørre levesteder for disse dyr.
Historien om Katsig Bakker
Som mindestenen på parkeringspladsen vidner om, er Katsig Bakker en gave til Frederikshavn Kommune fra Frederikshavn og Omegns Sparekasse i anledning af sparekassens 100 års jubilæum.
Den vestlige del af Katsig Bakker blev fredet i 1935 på grund af områdets skønhed og kombinationen af bøgeskov og hedelandskabet.
Helligbakken og de omkringliggende arealer mod øst blev i 1942 købt af Åsted-Skærum sognekommune og plantet til med skov.
Hele området er rigt på historie og der findes flere mindesten og fortidsminder samt en helligkilde - Sankt Jørgens Kilde. Kilden har fået navn efter Sankt Jørgen, Skærum Kirkes skytshelgen. Sankt Jørgens kilde var engang en af Vendsyssels mest besøgte helligkilder. Kilden blev fredet i 1970, og der blev opsat en mindesten. I dag er mængden af vand i kilden desværre aftagende.
Faciliteter i Katsig Bakker
Naturen og oplevelserne i Katsig Bakker er en facilitet i sig selv.
I den vestlige del findes hedebakkerne, søen og rølbøgene, og i den østlige del er den mere lukkede plantage med høje ædelgraner og bøgetræer.
I katsig Bakker er også en sandt mad-mekka. Du kan både plukke blåbær, revling og enebær, og når de rette nedbørsforhold er der, så har du også rig mulighed for at samle en masse svampe.
Vil du hellere have pulsen op, så er Katsig Bakker til rådighed. Her findes 2 vandre-/løbestier samt en mountainbikerute. Alle udgår fra parkeringspladsen ved Katsigvej. De går i et kuperet terræn, og turen op på Brandbjerg kan mærkes i ben og lunger. Brandbjerg er ca. 73 meter høj og du kan se både Frederikshavn og Skagen.
Ved den gamle fårehytte i Katsig Bakker, neden for Brandbjerg, kan du lave mad eller varme dig ved en fin bålplads.
Vandreruter
Blå rute
Blå rute er 2 kilometer, og fører dig rundt i den vestlige del af området.
Grøn rute
Grøn rute er 4 kilometer og fører dig igennem både den vestlige og den østlige del af området.
Begge ruter fører dig op på toppen af bakken, hvorfra du kan nyde udsigten - Her er du 92 meter over havet.
MTB-spor
MTB-sporet er ca. 3 kilometer. Distancen afhænger af, om man følger den primære rute eller springer over de sværeste og mest tekniske krævende dele. Generelt er sporet dog teknisk krævende på grund af det kuperet terræn. Sporet er anlagt, så du kun må køre i én retning fra det officielle startpunkt, der ligger vest for parkeringspladsen ved indkørslen til Skt. Jørgens Kilde.
Kort over ruterne
På Naturstyrelsens hjemmeside www.udinaturen.dk kan du via kort nemt finde ruterne.
Nedenfor kan du også læse Frederikshavn Kommunes egen folder med rutebeskrivelser for vandrestier og cykelruter. Folderen findes både i PDF og i en webtilgængelig version (kort er undtaget).