Knivholt Skov og Teglværksskoven
Knivholt Skov er sammenhængende med Teglværksskoven og er et fantastisk område til familiens skovtur med madpakker og overnatning i det fri. Derudover gør det flade terræn området egnet til en god gå- eller løbetur. Herude kan du blive dus med naturen, og der er rig mulighed for at opleve både flagermus, hulduer og rådyr.
Det særlige ved Teglværksskoven er, at du nemt kan være helt alene, mens du traver gennem landskabet på trampede stier, så hop i gummistøvlerne og kom ud oplev den urørte skov, hvor naturen får frit spil.
I Teglværksskoven kan du opleve en fantastisk urørt natur, hvor skoven har lagt urørt hen i mange år, og den eneste aktivitet er de græssende køer fra Knivholt Græsningslaug, der går i skoven fra maj til oktober. I Teglværksskoven yngler blandt andet musvåge, grævling og ravn, og der er et meget varieret liv af småfugle og planter i skoven og elle-sumpene.
I Knivholt Skov kan du opleve den frodige løvskov og trods sin størrelse er skoven rig på fugle- og dyreliv. Et kendetegn for vandreruten i området er de mange redekasser, som er sat op for at hjælpe bestanden af huldue.
Historien om Knivholt Skov og Teglværksskoven
Knivholt Skov og Teglværksskovens hænger sammen. De har begge tilhørt hovedgården Knivholt og er gamle løvskovsområder, der går langt tilbage i historien. Knivholt Hovedgård kan dateres helt tilbage til 1300-tallet, men blev hovedgård i 1419. Selve gården har været brændt ned flere gange. De nuværende bygninger er fra 1700-tallet og renoveret løbende fra 1990’erne.
Knivholt var i privat eje op til 1974, hvor det blev drevet som landbrug. I 1974 købte Frederikshavn Kommune landbrugsjorden og bygninger og skoven fulgte siden efter i 1988. Gården kaldes i dag ”Folkets Herregård”, og drives som en selvejende institution, der danner ramme om forskellige aktiviteter, foreninger og arrangementer.
Jorden omkring Knivholt er god landbrugsjord, og der er spor af ler og mergelgrave flere steder. Navnet på Teglværksskoven vidner også om samme. Der lå nemlig et Teglværk her i fra ca. 1847 til 1883. Teglværket lå i det sydvestlige hjørne af Teglværksskoven, og tilhørte Knivholt Hovedgård. På et af bøgetræerne i Teglværksskoven er der ridset nogle bogstaver ind i barken efterfulgt af ”Aar 1841”, så kan træet meget vel være mere end 220 år gammelt og løvskovens historie på Knivholt går langt tilbage.
2. verdenskrig ændrede området markant. Den tyske besættelsesmagt udvidede flyvepladsen på Knivholt syd for Hjørringvej, og der blev oprettet værkstedshangar, skydestillinger, skyttegrave og bunkers i og uden for skoven, som stadig kan ses i dag. Syd for Teglværksskoven ligger der en skydebane. Skydebanen blev anlagt i 1986 og lejet ud til Frederikshavn Skyttekreds, som er en af Danmarks ældste og blev stiftet i 1861.
Du kan overnatte i naturen i Knivholt Skov, hvor der findes en fin shelterplads med plads op til 10 personer. Madpakkehytten tæt ved på gården er aflåst, men kan lånes ved henvendelse til bestyreren på Knivholt.
Hvis du hellere vi ud og gå eller løbe, så kan du fra Knivholt følge en af de 2 vandreruter, en på 3,3 kilometer og en på 5,5 kilometer. Den længste går også igennem Teglværkskoven. Den korte rute på 3,3 kilometer er samtidigt en hjertesti. Terrænet i Knivholt Skov er jævnt og stierne gode. Det gælder også læbæltet på vej over mod Teglværksskoven. Men i selve Teglværksskoven er der kun trampestier.
Knivholt Skov og Teglværksskoven tilbyder tilsammen en masse spændende muligheder for aktiviteter og oplevelser. Knivholt Skov er let tilgængelig ligger lige uden for Frederikshavn by. Der er masser af parkeringspladser på gårdspladsen ved Knivholt, hvor der også er toiletfaciliteter og madpakkerum.
Kort over ruterne
På Naturstyrelsens hjemmeside www.udinaturen.dk kan du via kort nemt finde ruterne.
Nedenfor kan du også læse Frederikshavn Kommunes egen folder med rutebeskrivelser for vandrestier og cykelruter. Folderen findes både i PDF og i en webtilgængelig version (kort er undtaget).