Vandværksskoven
Naturen, kulturminderne og dyrelivet i Vandværksskoven ligger og venter på at give dig en uforglemmelig oplevelse, så læs med og tag på tur i den fortryllende skov.
Vandværksskoven er et fantastisk område til familie-skovturen med madpakker og gåture. Selvom skoven ikke ligger langt fra byen, kan du nyde roen og stilheden året rundt.
Vandværksskoven er en del af et sammenhængende skovområde på cirka 75 hektar, hvoraf størstedelen er løvskov. Omkring halvdelen af skoven ejes af Frederikshavn Kommune. Den resterende del ejes af Flade Kirke eller private.
Vandværksskoven byder på masser af oplevelser og natur, og du kan også finde flere kulturminder og et rigt dyreliv.
Troldetræ
På den vestlige side af nedkørslen er det gamle troldtræ eller hul-træ. Træet siges at besidde en særlig kraft, og i gamle dage blev troldtræer i folketroen anvendt til at kurere syge børn eller barnløse kvinder.
Historisk træ - Konge-egen
Længere nede i skoven, hvor den gamle præstegård lå (se kort over området), er der et andet historisk træ, nemlig konge-egen. Den har ikke overnaturlige kræfter, men er plantet i anledning af kong Christian den tiendes 70 års fødselsdag i 1940.
Diger omkring gammel skovfogedbolig
I midten af skoven kan du se resterne af den tidligere skovfogedbolig, der lå i skoven indtil 1911. Her blev det rakt ned og genopført ved siden af præsteboligen. Digerne omkring huset kan ses endnu og indgangen til deres kartoffelkælder kan findes i skrænten.
Frodig skov og rigt dyreliv
Den frodige natur mellem løvtræerne i Vandværksskoven skaber de helt rette vilkår for det lokale og rige dyre- og planteliv. Dette skyldes ligeledes at mere end halvdelen af skoven er udlagt til urørt skov og her får skoven lov til at passe sig selv.
Karakterfugle som ravn, grønspætte, spætmejse og huldue findes i skoven og der findes også en stor bestand af rådyr i skoven, og på trods af den bynære beliggenhed, findes en fast flok af krondyr samt mange arter af flagermus.
Vandværksskoven var hjemsted for Frederikshavns første vandværk – Donbæk Vandværk, og har fået navn efter vandværket.
Vandværket lå der, hvor traktørstedet ligger i dag, og blev forsynet med vand fra Donbækken, som har sit udspring inde i Vandværkskovens bakker. Vandet i Donbækkens kilder var og er meget rent, og den høje beliggenhed i forhold til Frederikshavn gav også vandet et godt fald og det nødvendige tryk, der skulle til for at lede vandet ud til borgerne byen. Vandværket fungerede fra 1884 til 1994. Søen i skoven er anlagt i 1905 for at øge kapaciteten ved vandværket.
Efter købet af jorden, omkring vandværket, begyndte kommunen at plante skov for at beskytte vandet, og de eksisterende nedbidte bøgetræer, der havde overlevet, fik nu lov til at gro tilbage til de flerstammede bøge, som kan ses i skoven i dag.
Præstegården og en skovfogedbolig lå også dengang i skoven og var en uheldig placering i forhold til drikkevandet. Begge huse blev revet ned og genopført på toppen af bakken i 1911 for at undgå forurening af vandet.
Den første opsynsmand ved vandværket oprettede et traktørsted, hvor gæster kunne købe kogende vand til medbragt kaffepulver og brød. Det udviklede sig med tiden til et sted, hvor der kunne købes kaffe med hjemmebag, og i starten af 1940’erne kom også et ishus til. Traktørstedet var i drift indtil 1988.
Faciliteter i Vandværksskoven
Der er masser af stier i Vandværksskoven, men ikke noget sammenhængende afmærket forløb.
Er du ny i skoven, så kan du eventuelt bruge oversigtskortet til at orientere dig på. Skoven er ikke større end, at du sagtens kan vove dig ud på egen hånd. Kongestien, som starter ved Bangsboskoven, går igennem Vandværksskoven.
Sidst i 1970’eren har Frederikshavn lystfiskerforening udsat regnbueørreder i Vandværkssøen og har i dag fiskerettigheden i søen.