Kontakt
Center for Ejendomme, Park og Vej
Telefon: 98 45 50 00
E-mail: tf@frederikshavn.dk
Uanset om du er til solbadning under palmernes skygge, en dukkert i bølgerne, beachvolley, gåtur på strandpromenaden eller ravjagt, så har vi den helt rette strand til dig.
I Frederikshavn Kommune er vi beriget med 75 kilometer kyststrækning mod Kattegat og 30 kilometer mod Vesterhavet. Vores østkyst er indbegrebet af børnevenlige strande, hvor bølgerne er rolige, vandet er lavt, og der er læ. Hvorimod du langs vestkysten ofte vil møde høje bølger og brede sandstrande.
Dermed er der noget for enhver smag og mulighederne for aktiviteterne på strand og langs kysten er langt fra få.
Herunder kan du finde et kort beskrivelse af nogle udvalgte strande i Frederikshavn Kommune samt forslag til aktiviteter på den pågældende strand.
Dernæst kan du ligeledes finde informationer om de strande, som er markeret med Blå Flag eller Badepunkt-strande.
Ålbæk strand er en god badepunkt-strand med fin udsigt over Ålbæk bugt, som er et Natura 2000 område med fuglebeskyttelses- og habitatområder. Bemærk krumningen i hele bugten, og hvor langt du kan se.
Fra stranden er der god udsigt til Skagen, Ålbæk, Frederikshavn og Hirsholmene, som er kendt for sine mågekolonier.
På stranden findes mange forskellige skaller for eksempel tårnsnegl, hjertemusling, pellikanfod, og der findes også sømus. Bag klitten vokser den krybende pil, hvor galmyggen lægger sine æg. Larven påvirker plantens celler, så længdevæksten stopper. Det får bladene til at sidde meget tæt og danne en galle, som ligner en rose. Her overvintrer larven godt beskyttet af skagensrosen. Den må gerne plukkes.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Bratten Strand er en af kommunens bedste badestrande og markeret som badepunkt-strand. Her er der fine badeforhold til børnene på grund af den lave vanddybde.
Strandene fra Frederikshavn og hele vejen langs kysten til Skagen og ned til Hirtshals er en del af Skagen Odde, som er et resultat af landhævninger og sandaflejringer fra seneste istid. Det flade landskab er i tydelig kontrast til Pikkerbakken, som ses mod syd. Pikkerbakken hæver sig 100 meter over havet.
Desuden er her en meget fin badebro med opholdsmuligheder. Der er tilgængelighedsrampe hele vejen fra p-pladsen og ud på badebroen, hvilket giver nem adgang for alle. Badebroen er etableret af foreningen ”Glade venner af Bratten”.
I området finder du også en stor legeplads, så her er virkelig gode muligheder for familieaktiviteter.
Nord for stranden findes Jerup Strand, med omkringliggende strandenge, der giver gode muligheder for at se mange af kystens fugle. Skagen ses mod nordøst.
Havet ud for Bratten strand er en del af Natura 2000 habitatområdet for Hirsholmene og Elling å´s udløb.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
På Bunken Strand er der fine steder imellem klitterne med læ. Stranden ligger cirka en kilometer syd for Bunken Camping. Bunken Strand er markeret som badepunkt-strand.
Fra p-pladsen følger du en trampesti gennem klitheden. Der er ca. 150 meter til stranden. Ønsker du fred, ro og storslået natur med strand så langt øjet rækker, er Bunken Strand lige noget for dig.
Ud for campingpladsen ligger skibsvraget Cronborg - en orlogsfregat, som forliste her i 1780. Det var et forbindelsesfartøj på vej fra København til kolonierne i Vestindien. På vej ud af Kattegat fejlnavigerede besætningen, i den tro, at de havde passeret Skagen odde og var på vej ud i Skagerrak. Kaptajnen og besætningen blev reddet og blev i Skagen for at bræge og sælge de løsøre, der kunne reddes fra skibet.
Vest for hovedvejen ligger et stort Natura 2000 Habitatområde ved Råbjerg Mile og Hulsig hede.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Damstederne er et gammelt vådområde – heraf navnet.
Vanddybden i strandkanten er ofte lav, og stranden er derfor tit benyttet af familier. Derfor er stranden ligeledes markeret som badepunkt-strand.
For enden af Damstedvej ligger Stokmilen, der er en vandremile. Den har vandret fra Vestkysten og er nu på vej ud i Kattegat. Området her er en del af fredningen omkring Klitgården.
Klitlandskabet her er særdeles smukt og meget sårbart over for menneskelig færdsel, så ved at bruge allerede eksisterende stier, er du med til at værne om naturen.
Det er tør natur med grå klitter bevokset med rensdyrlav, blåmunke, håret høgeurt og andre planter, som kan leve i det tørre, næringsfattige sand.
Fra stranden er der god udsigt til Skagen by samt naturområder og Ålbæk Bugt, der er en del af Natura 2000 område med fuglebeskyttelses- og habitatområder.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
På Solnedgangspladsen ved Gl. Skagen Strand mødes turister, skawboere og de lokale høwboere til en snak om vind og vejr. Når solen går ned, er der tradition for flotte klapsalver. Når man vandrer et lille stykke mod vest, kommer man til en god sandstrand, som er markeret som badepunkt.
Solnedgangspladsen fik i 2019 et markant løft med helt ny plads. En støbt solskive og en række små klitter med mulighed for ophold præger nu området. Snyd ikke dig selv for en uforglemmelig oplevelse en sommeraften i solnedgangens skær.
Klitterne her omkring Gl. Skagen er klitfredede og her sker stor sandflugt. Gå derfor i klitterne med forsigtighed og følg eksisterende stier.
Fra stranden ser du måger og havfugle, der dykker i havet efter føde, af og til ses marsvin i leg.
Den første bebyggelse i Højen/Gl. Skagen er fra 1100 tallet. Det var også i 1100 tallet, at Thorkild Skarpæ fik græsningsret til sine heste, og hans hyrde Tronder byggede det første hus i Skagen.
Havet ud for Gl. Skagen er en del af Natura 2000 området ved Skagen Gren og Skagerrak.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Strandpromenaden fra Sæby Havn går hele vejen ud til Hedebo Strand, der er markeret som badepunkt. Der er god mulighed for en forfriskende dukkert på din gåtur. Her kan du vælge at solbade på stranden eller på græsset bag strandarealet.
Nord for stranden kan du se Pikkerbakken, der hæver sig 100 meter over havet. For ca. 10.000 år siden smeltede isen fra Danmarks 3. istid og efterlod sig et enormt havområde, der efterfølgende ved hjælp af landhævninger og sandvandringer har dannet Skagen Odde. Denne odde strækker sig i en linje fra Frederikshavn til Hirtshals langs den gamle istidslinje op til Skagen.
Dengang lå kystlinjen ca. 50 til 60 meter over havet. På Pikkerbakken kan man finde spor fra den gamle kystlinje. I den nordlige del af stranden, nærmest Frederikshavn, findes talrige sten, som er bragt hertil med isen fra Norge under istiden, specielt fra Oslo fjorden.
Nord for stranden ligger Sulbæk fredningen. Et hyggeligt lille område, hvor Sulbækken snor sig smukt igennem.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Godt gemt for enden af Karredvej ligger Hulsig Strand. Det skal du ikke lade dig snyde af, da det er en meget hyggelig lokal strand for Hulsigboerne og feriegæster i området. Og du er også velkommen.
Her finder du en fin, venlig og rolig østkyststrand, hvor du kan finde læ, hvis det blæser på vestkysten.
Stranden ligger tæt på hele Hulsig Hede området, som både er fredet og en del Natura 2000 Habitatområdet Hulsig Hede og Råbjerg mile. Læse mere: Life Hulsig Hede (frederikshavn.dk)
I 2021 har Hulsig borgerforening i samarbejde med Hotel Skagen Strand lagt køreplader ud ved tilgangen til stranden. Det betyder, at du kan komme sikkert og nemt til stranden som gangbesværet eller med både klapvogn, rollator og kørestol. Et frivilligt projekt, støttet af projektet ”Fremtidens strande”.
Der er få parkeringspladser for enden af Karredvej. Ellers er det nemmest at cykle eller komme på gåben.
Forslag til aktiviteter og faciliteter
Jerup strand er helt sin egen. Her må du, som det eneste sted på østkysten, køre helt ned på stranden i bil. Det gælder fra nedkørslen og mod nord. Du må derfor også ride på stranden, hele året, på denne strækning. Så dette er stedet at tage din hest med til en fri galop.
Du finder også en shelterplads ved stranden, med en helt unik placering, tæt på havet.
Mod vest kan du se de flotte strandenge, der før har været havbund. Kigger du mod syd, ser du Cloostårnet, der hæver sig 160 meter over havet, og mod nordøst ser du Skagen, som ligger på en odde, der vokser mod nord.
Strandengene omkring Jerup strand har stor betydning, da der findes en unik fauna, der er afhængig af saltpåvirkningen fra havet. Bag klitterne finder du fx et utal af orkideer. Selv den sjældne sommerfugl Hedepletvinge holder til i området.
Af karakterfugle ser du ofte gravænder i ynglesæsonen, og den sjældne Mosehornugle ses i området. Om efteråret kan du se stor regnspove.
Forslag til aktiviteter og faciliteter
Kandestederne er en rigtig vestkyststrand med alt hvad det indebærer af vind, bølger og fantastisk natur. På en blæsende dag er her barskt – på en stille sommerdag er her vidunderligt og stranden er markeret som badepunkt.
Du kan køre i bil hele vejen fra Kandestederne til Skiveren, når ikke vandet står for højt. Vurder selv situationen på dagen.
Navnet Kandestederne kommer af en kandeformation i landskabet ved Kanderenden. Herude er der altid spændende oplevelser i vente, enten man ønsker at bade, studere geologi (husk, at det er forbudt at grave i klinten) eller forsøge sig med fiskestangen.
Prøv, at undersøg den spændende martørv, du finder måske et stykke træ fra tidligere tiders skove? Træstykket kan være flere tusinde år gammelt. Den sorte martørv består af organisk materiale og er dannet i niveau med stranden. I dag ligger martørven 15 til 16 meter over havet. Tørven blev tidligere brugt til brændsel, og i visse hjem blev den anvendt til ca. 1960.
Der ligger en del fredninger her omkring Kandestederne, fx Kandebakken, Råbjerg Mile og Pælens Mile. Landskabet her er dannet under sandflugten i 1600 tallet, og du kan stadig se rester efter de store
sandmiler, der vandrede på tværs af landet. Naturen her indeholder noget af Europas bedste kystnaturtyper.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Ved Sønderklit på Lyngså Strand findes store dejlige strandarealer, som byder på gode bademuligheder.
Langs med kysten kan man finde mange spændende ting i det opskyl, der ligger ved vandkanten. Forskellige strandskaller, søstjerner, vandlevende svampe, som f.eks. brødkrummesvamp og forskellige tangarter fortæller om livet i havet.
Tang er særdeles værdifuldt for fuglene pga. lopper og andre insekter, der findes i tangen. Det er føde for mange af de fugle, der færdes langs strandkanten. Syd for Lyngså strand ligger Stensnæs fuglebeskyttelsesområde. Det er en del af Natura 2000 området ved Ålborg bugt. Du kommer til området via stranden eller ved at køre ned af grusvejen over for Engvej.
Går du i stedet nordpå gennem sommerhusområdet, kommer du til Professorens Plantage med gode stier og shelter til overnatning.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Palmestranden er en kunstig strand, som er lavet ved hjælp af opfyldning af sand i 1977, og i 2004 blev de første palmer placeret på stranden. Den dag i dag er det stadig Danmarks eneste palmestrand. Stranden har Blåt Flag.
På Palmestranden finder du masser af aktiviteter, liv og glade dage. Stranden bruges ofte af mange unge. Området er også velegnet til familier, da her er trygt og godt at bade. Stranden har livredder hvert år i sommerferien.
Er du til mere fred og ro, er der en fin rolig strand, i samme område, lige nord for Rønnerhavnen.
Øst for stranden ses øgruppen Hirsholmene. Hirsholmene, øen Deget og det omkringliggende søterritorium er et Natura 2000 område. Det skyldes, at området er et af landets vigtigste lokaliteter for ynglende splitterne og tejst. Tejsten overvintrer desuden i farvandet omkring øerne. Havterne og fjordterne yngler også i på øerne, dog i mindre antal.
En af Danmarks eneste sælarter, den spættede sæl, findes i farvandet omkring øerne og stranden.
Bag Palmstranden er der et fint overdrev, som græsses af får i græsningssæsonen.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Skagen Sønderstrand, der er markeret med Blåt Flag, er børnevenlig og på en god sommerdag bliver den besøgt af mange badegæster.
Sønderstrand er en slags Skagens Bellevue. Her kan man bl.a. besøge Vippefyret, se Det Hvide Fyr, som er bygget i 1747 og Det Grå Fyr, der er bygget i 1858.
Det var her på stranden, at kunstnere som P.S. Krøyer og Michael Ancher færdedes og fandt deres smukke motiver. Det var også her kunstnere og andet godtfolk mødtes til Sct. Hans aften - og sådan er det endnu.
Sønderstrand ligger i en fredning, som også hænger sammen med fredningen på Skagens Gren. Dette kæmpe område er fredet for at sikre Grenens landskabelige, geologiske, biologiske, kulturhistoriske og rekreative interesser. Der er offentlig adgang til området.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Skiveren Strand ligger i et smukt og vildt naturområde, midt i mellem Kandestederne mod nord og Tversted mod vest. Der findes flere mindre vandløb/bækløb på strækningen, også kaldet render. Interesserer du dig for botanik, har du udsigt til mange gode oplevelser, da her er stor variation af plantesamfund, f.eks. strandoverdrev og kliteng. Ved Skiveren Rende og Flod Bæk findes der orkideer. Orkideerne er fredet, og det er derfor forbudt at plukke dem.
Fugleinteresserede kan studere fuglenes termikflyvning langs med de høje klinter.
Ved Skiveren ligger flere diskrete sommerhuse, der har været beboet af kendte personer. Bl.a. Jens Otto Krag, tidligere Dansk statsminister, og Danmarks store tenor-sanger Aksel Schiøtz havde sommerhus herude. Aksel Schiøtz er begravet ved Råbjerg Kirke få kilometer fra Skiveren.
Der ligger en del fredninger mellem Skiveren og Kandestederne, f.eks. Skiveren, Slåbakkegård og Råbjerg Stene. Ved Skiveren vokser bl.a. blodrød storkenæb, som er den eneste værtsplante for en meget sjælden dagsommerfugl, der hedder brun blåfugl.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Strandby Nordstrand er en af kommunes bedste østvendte badestrande og ligeledes markeret som badepunkt.
Nord for stranden findes et stenrev, som i sæsonen byder på et godt havørredfiskeri. Øst for stranden ses øgruppen Hirsholmene. Hirsholmene, øen Deget og det omkringliggende søterritorium er et Natura 2000 område. Det skyldes, at området er et af landets vigtigste lokaliteter for ynglende splitterne og tejst. Tejsten overvintrer desuden i farvandet omkring øerne. Havterne og fjordterne yngler også i på øerne, dog i mindre antal.
Natura 2000 området dækker hele området omkring Hirsholmene, Elling å's udløb og 200 meter nord for stranden her og helt op til Jerup.
En af Danmarks eneste sælarter, den spættede sæl, findes i farvandet omkring øerne og stranden.
Forslag til aktiviteter og faciliteter:
Sæbys strandpromenade går hele vejen fra Sæby Havn, forbi Sæby Nordstrand og helt ud til Sulbæk-fredningen mod nord. Der er ca. 3,5 km hver vej. Et par af Kløverstierne og Nordsøstien kommer også her forbi.
Nord for stranden kan du se Pikkerbakken, der hæver sig 100 meter over havet. For ca. 10.000 år siden smeltede isen fra Danmarks 3. istid og efterlod sig et enormt havområde, der efterfølgende ved hjælp af landhævninger og sandvandringer har dannet Skagen Odde. Denne odde strækker sig i en linje fra Frederikshavn til Hirtshals langs den gamle istidslinje op til Skagen. Dengang lå kystlinjen ca. 50 til 60 meter over havet. På Pikkerbakken kan man finde spor fra den gamle kystlinje.
I den nordlige del af stranden nærmest Frederikshavn findes talrige sten, som er bragt hertil med isen fra Norge under istiden, specielt fra Oslo fjorden. I den sydlige ende af stranden ligger Paradisjorderne.
Dette område blev fredet i 1968 for at sikre et grønt område med en sti langs åen. Begrundelsen var områdets skønhed og beliggenhed.
Forslag til aktiviteter og faciliteter: