Nymølle bæk

I Nymølle Bæk finder du Ellesumpen. Der trænger vand ud fra skrænterne langs Nymølle Bæk. Derfor er der altid vådt, hvilket den tætte bevoksning af elletræer elsker.

Rødellen er tilpasset de fugtige forhold og har kvælstoffikserende rødder ligesom ærteplanter, hvilket betyder, at den forsyner sig selv med kvælstof fra luften. Når et elletræ fældes, farves kerneveddet rødt. Farven forsvinder dog, når træet er tørt.

Der var engang ...

I gamle dage lavede man træsko af elletræerne, og de tynde rødder blev brugt til at flette kurve med. Afkog og udblødte blade kurerede mange slags betændelser, sår og bulne fingre. Ingen sygdom kunne ramme den, der sov med syv elleblade under puden. Elleblade bredt ud over korn eller lagt i skabe holdt mus og rotter væk.

Elver

Det siges, at ellefolket, bedre kendt som elverfolket, boede i bakkerne omkring sumpene. Om dagen skjulte de sig under træernes rødder eller mellem bregnerne.

Grøn rute:
Grøn rute er 3 kilometer.

Gul rute:
Gul rute er 4 kilometer.

Kort

Find ruter i Nymølle Bæk

Print selv kort

Tidligere var bækken stemmet op og drev en vandmølle ved Nymølle. Som ved så mange andre vandmøller blev opstemningen senere brugt til at drive et dambrug, der dog
nu er nedlagt.

Når bønderne nord for dalen skulle til møllen med deres korn, fulgte de snoede spor ned gennem dalen. Nogle hundrede meter nord for møllen krydsede møllevejen bækken, og her findes stadig en smuk gammel kvaderstensbro. Stien er lagt ned på en spang ved siden af broen, så broen kan studeres på
nært hold.