Naturarealer og biodiversitet
Oplev noget af den mest artsrige klitnatur i Europa og det største moseområde med rimme-dobbe struktur i Danmark.
I Frederikshavn Kommune er vi rige på store og mangfoldige naturområder. Enge, heder, moser og overdrev finder du overalt i kommunen.
Det gælder f.eks. strandengen langs østkysten, hvor græssende køer sikrer et højt antal af vilde blomster. Overdrevsarealerne ved Pikkerbakken, hvor sommerfuglen svalehale holder til i slåenkrattet og Råbjerg Mose med de gamle strandvolde, som indeholder alle naturtyper fra de helt våde til de knastørre. Et naturfænomen, som sikrer høj biodiversitet og mange sjældne arter af både dyr og planter.
Det er i Råbjerg Mose, du kan opleve ynglende traner, se kongeørnen glide hen over himlen med sit enorme vingefang eller møde store flokke af krondyr på mere end 100 individer.
Langs hele vestkysten fra Skagens Gren til kommunegrænsen i syd, ligger klitheden, der sammen med Råbjerg Mose, naturmæssigt, er blandt kommunens stoltheder. Ligesom Råbjerg Mose er klitheden næsten uberørt af mennesker. Den er dannet og formet af sandet, vinden og vandet. Et storslået landskab – vildt og voldsomt, som naturen er, når den er bedst.
Mere biodiversitet i de store naturområder
I Frederikshavn Kommune arbejder vi hele tiden på at forbedre biodiversiteten i vores store naturområder. Det gør vi ved at forbedre leveforholdene for de dyr og planter, der hører til i de forskellige naturtyper.
En af vores vigtigste opgaver er at fjerne invasive arter, det vil sige fremmede arter, der er ført til landet og som udkonkurrerer danske dyr og planter. Den mest kendte af de invasive arter er kæmpe bjørneklo, men vi bekæmper også eksotiske nåletræer, hybenroser, japansk pileurt, glansbladet hæg, mårhund og mink.
Vi samarbejder med lokale landmænd og lodsejere om at få arealerne afgræsset for at fremme antallet af blomster, og vi fælder træer på heden, så lyngen fortsat kan blomstre.