Råbjerg Mile
Besøg et at de mest unikke naturområder i Danmark. Den store sandmile er enestående, og her findes mange plante- og dyrearter, som er særligt tilpasset de barske forhold.
Råbjerg Mile er Nordeuropas største vandreklit. I mere end 400 år har den været på vandring. Vinden stryger henover det tørre sand og flytter den enorme mile med 15 meter om året, og 3,5 millioner m3 sand flytter sig med milens konstante bevægelse. Råbjerg Mile er en naturoplevelse i særklasse!
Du kan besøge milen hele året, men vær klar på sandknasende tænder, hvis du ankommer i blæsevejr. Du finder rutevejledning til milens parkeringsplads herunder.
Det tager ca. 40 år for milen at passere et område. Det betyder også, at landskabet, den efterlader, er goldt i en periode. Men langsomt begynder livet igen at titte frem. Og det giver et karakteristisk landskab, som er helt enestående.
På billedet herunder kan du tydeligt se, i hvilken retning milen bevæger sig hen over landskabet.
På forsiden af milen står klitplantagen endnu urørt af milen og tæt plantet med nåletræer.
På milens bagside er der milesøer, som er opstået på grund af grundvandets skiftende niveau fra år til år. Tørre og våde år skaber skiftevis forhøjninger og dybe furer, og det er det, man kan se på bagsiden af milen. Området er næringsfattigt, men med årene opstår mere og mere vegetation.
Landskabet på bagsiden af milen minder på mange måder om det landskab, som kom frem i Danmark, da isen trak sig tilbage efter sidste istid.
Især i 1500-tallet og 1600-tallet og helt indtil begyndelsen af 1800-tallet var Skagens Odde plaget af sandflugt. Det skyldtes både, at havet havde trukket sig lidt tilbage og blotlagt mere sandstrand, og at mange træer blev fældet til byggematerialer og brændsel, samtidig med at store områder blev brugt til græssene dyr, som holdt vegetationen nede.
Og det gav sandet frit spil til at fyge. På den måde opstod flere vandreklitter, som drev hedebønderne fra deres hjem.
Et levende bevis på sandflugten er Den Tilsandede Kirke, som ligger flere kilometer nordøst for Råbjerg Mile. Tæt på Den Tilsandede Kirke ligger Sandmilen og Stokmilen, som også vidner om tidligere tiders sandflugt.
I slutningen af 1800-tallet stoppede man sandflugten ved at sætte marehalm og hårdføre nåletræer i området og derved skabe klitplantagerne.
Op gennem 1900-tallet blev flere områder på Råbjerg Miles vej fredet, så milen kunne fortsætte sin vandring og være et fredet område.
Råbjerg Mile ligger i et Natura2000-område og er i dag på listen over Danmarks Naturkanon sammen med Skagen.
Råbjerg Mile ligger mellem Råbjerg Hede og Hulsig Hede på Skagens Odde. Her er der helt særlige naturtyper, som har sjældne dyre- og plantearter.
Her kan du måske være heldig at se den sjældne sommerfugl hedepletvinge, som kun lever ved planten djævelsbid, der findes i områderne på Skagens Odde.
Vil du se de sjældne arter, er det dog vigtigt, at du passer på naturen. Brug kun de stier eller trampestier, som er i landskabet i forvejen, og træd med varsomhed.
Nogle af de sjældnere arter, som lever i området, er:
Dyr
- Markfirben
- Sanglærke
- Rødrygget tornskade
- Sommerfuglen hedepletvinge
- Sommerfuglen engblåfugl
Planter
- Den kødædende plante soldug
- De danske orkidéer, gøgeurt
- Kæruld
- Klit-vintergrøn
- Vibefedt
I 2014-2019 har Frederikshavn Kommune sammen med Naturstyrelsen og med støtte fra EU gennemført et stort naturgenopretningsprojekt i området. Projektet dækker et område på ca. 4.500 ha. Du kan læse mere om LIFE Hulsig Hede her.