Gå til hovedindhold

Lystfiskeri

Er lystfiskeri lige dig? I Danmarks nordligste kommune er der rig mulighed for at tage på fisketure uanset og du gerne vil fiske i å, bække, søer eller direkte i havet.

To piger sidder og fisker i Vandværkssøen

Indhold

    Frederikshavn Kommune er en kystkommune med 75 kilometer kyststrækning mod Kattegat og 30 kilometer mod Vesterhavet. Det giver masser af muligheder for fiskeri direkte fra stranden eller i waders. De mange havne og moler gør det muligt at komme ud på dybere vand uden en båd. Er man til fiskeri i ferskvand, findes der flere fine vandløb med stor opgang af havørred eller en afslappet tur til en fiskesø.

    Du kan fiske direkte fra stranden stort set over hele kommunen. Fiskeriet kan enten foregå direkte fra stranden eller som vadefiskeri med waders.

    De lavvandede områder og bassinerne mellem revlerne er levested for en lang række smådyr som børsteorm, muslinger og rejer m.v. Smådyrene og fiskeyngel lokker større fisk som skrubber, pighvar, tunger og havørred ind på det lave vand.

    Fiskeri direkte fra stranden med forfang og agn er meget familievenligt, og kan praktiseres af både nybegyndere og øvede. Fiskeri med forfang fra stranden er særligt godt nord og syd for Sæby. Vil du i stedet iføre dig waders, findes der fine pladser ved Rugholmene Guldkysten, Simons Rev og Rønnerne.

    Den kystnære beliggenhed gør, at der findes en lang række store og små havne i Frederikshavn Kommune.

    Havne er spændende fiskespots, hvor du uden båd har muligheden for at kaste ud på dybere vand og fange fisk som torsk, sej, havørred, makrel, sild, skrubber, hornfisk m.m.

    Mulighederne er mange, og der kan fiskes fra Skagen Havn, Frederikshavn Havn, Ålbæk Havn, Strandby Havn, Rønnerhavnen, Sæby Havn og Voerså Havn.

    Find alle havne i Frederikshavn Kommune her

    Er du til fiskeri i ferskvand, findes der mange muligheder i Frederikshavn Kommune, som har omkring 300 kilometer vandløb. Der er store åer som Sæby Å, Elling Å, Voer Å samt en række mindre vandløb som Bangsbo Å, Skærum Å og Knasborg Å.

    Ferskvandsfiskeriet er særligt rette mod opgangen af havørred i sommerperioden og efteråret, men alle åerne byder også på bækørred og ål m.m.

    Vil Du prøve kræfter med å-fiskeriet skal du have fat i en af nedenstående lystfiskerforeningerne, der sælger dagkort. Dagkort til nogle af vandløbene kan også købes i butikker eller på fiskekort.dk

    • Frederikshavn Lystfiskerforening
    • Sæby Sportsfisker Klub
    • Voer Å Sportsfiskerforening

    Der findes ikke mange store søer og Put and Takes i Frederikshavn Kommune. Voer Å Sportsfiskerforening har fiskeretten og sælger dagkort til Dybvad Søpark, hvor der er mulighed for at prøve sø-fiskeri efter gedde, karpe og suder m.m. Lerbæk Fiskepark tilbyder også mulighed for ferskvandsfiskeri.

    Der er også muligheder for at komme på havet og fiske på rev eller vrag, hvis du ikke selv har en båd eller er ekspert.

    Skagen Havfiskeklub tilbyder ture og det samme gør Frederikshavn Havfiskeklub. Se mere på de to klubbers hjemmesider

    Undervandsjagt (UV jagt) er de senere år blevet en populær måde at fiske på. Det foregår med harpun og snorkel.

    UV jagt kan dyrkes de samme steder som det øvrige fiskeri og giver de samme fangstmuligheder.

    Regler for lystfiskeri

    Fiskeri med fiskestang eller harpun (UV-jagt) kræver et gyldigt lystfiskertegn, hvis du er mellem 18 og 65 år. Fisketegnet kan købes på www.fisketegn.dk.

    Vil du fiske i ferskvand skal du have fat i et dagkort fra de respektive lystfiskerforening eller tilladelse fra lodsejer. Læs mere om åfiskeri.

    For lystfiskere gælder der ingen indbyrdes afstandsregler, men tænk på at der skal være plads til alle, så hold god afstand til øvrige lystfiskere (opfordring til ca. 10 meter).

    Lystfiskere skal holde afstand til udsatte redskaber (ruser og garn) på mindst 75 m. Ved undervandsfiskeri med harpun skal afstanden til udsatte redskaber (ruser og garn) være mindst 300 meter. For de enkelte fiskearter gælder en række mindstemål og fredningstider. Mindstemål og fredningstider findes på Fiskeristyrelsens hjemmeside

    Nyttig informaton

    Hvis du har brug for mere information kan du finde detaljerede beskrivelser og kort på de to nedenstående links: