Gå til hovedindhold

Skovdrift i Frederikshavn Kommune

Vil du gerne læse om skovdriften i Frederikshavn Kommune, så skal du læse med her.

Billede af traktor, som afretter vejene i skoven

Indhold

    Frederikshavn Kommune ejer og driver 19 skovområder med i alt ca. 825 hektar skov.

    Skovene fungerer som en rekreativ og naturmæssig ramme for en lang liste af aktiviteter, som mountainbike, løb, hjertestier, jagt, udflugter, grundvandssikring, oplevelser, træproduktion, hundetræning og meget andet.

    Samtidig er skovene et vigtigt levested for kommunens biodiversitet, og et aktiv i forhold til klimaet gennem binding af CO2. Biodiversitet og friluftsliv er netop også hjørnestenene til det kommunale ejerskab og den måde skovene forvaltes og drives på til dagligt.

    Frederikshavn Kommunes skove har siden 2009 været drevet naturnært, og skovene blev miljøcertificerede efter både FSC og PEFC certificeringsordningerne i 2013.

    Den naturnære skovdrift er en skov-dyrkningsdisciplin, der bygger på en grundtanke om at lade naturen klare en så stor del af skovdyrkningen som muligt. Det vil i hovedtræk sige, at skovene i stor udstrækning forynger sig selv ved det naturlige frøfald, og at træerne fældes enkeltvis eller i mindre grupper, og ikke i større sammenhængende områder på én gang. Derudover bruges der overvejende danske og lokale træarter i artsblandinger. De naturnært drevne skove vil derfor som regel også være mere stabile over for ændringer i nedbør, storme, skadedyr, og bedre til at tilpasse sig klimaændringer.

    I Frederikshavn Kommunes skove anvendes der ikke pesticider, og maskiner anvendes på en måde, så de ikke laver skader på skovbunden. Det sker gennem planlægningen af skovopgaverne, så der for eksempel ikke køres i våde og mudrede perioder. Dræning via grøfter i skovene begrænses, så moser og søer bevares og grøfterne renses kun op, hvis de har en betydning for anlagte stier og veje. Følsomme naturområder med stort indhold af biodiversitet, og behov for uforstyrrethed, er omfattede af særlige driftstiltag.

    Med certificeringsordningerne sikres naturen og de sociale og økonomiske forhold i de skove af en uafhængig tredjepart, som efterser, at kommunen overholder retningslinjerne for bæredygtig drift

    Skovdyrkning og verdensmål handler ikke alene om biodiversitet. Verdensmål nummer 13 handler om klima, og her er skovene en vigtig bidragyder til at nedbringe mængden af CO2 i atmosfæren. Træ binder og lagrer som bekendt CO2 via fotosyntesen. Anvendes træet efterfølgende til gavntræ (tømmer), indlejres den lagrede CO2 så at sige i bygninger, møbler o.l. og fortrænges fra atmosfæren. Træ anvendes ydermere som erstatning for – og fortrænger - de mere forurenende byggematerialer som beton og stål. På den måde reduceres CO2-udslippet i atmosfæren med ca. 2 ton CO2 per kubikmeter træ der produceres. De kommunale skove har en årlig tilvækst og tilladt træhugst på 3000 m3 træ. Dermed kan skovene årligt aflaste klimaet for 6000 tons CO2, når der produceres bæredygtigt tømmer. Det svarer til 350 enkeltpersoners årlige CO2 udledning.